A tápértékben gazdag kender olaj!
Szolgáltatás

A tápértékben gazdag kender olaj!

A kender olajat nem szabad összetéveszteni a kender növényből készült más készítményekkel, ugyanis kender olajat a növény magjából préselik ki, alkalmazható konyhai célra vagy gyógyító hatása miatt különböző betegségek megelőzésére. A kender olaj kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak, mint az Omega-3, Omega-6 és GLA – gamma-linolén savnak. A gamma-linolén sav egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának, és legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos például az ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A kender olaj legértékesebb összetevőjét az omega-3 zsírsav jelenti, ami szintén esszenciális, tehát külső forrásból, a táplálékkal kell felvennünk szervezetünk számára. Az omega-3 szervezetünkre gyakorolt hatása, hogy védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó a szívritmuszavar ellen, csökkenti a vérnyomást.

A telítetlen zsírsavak bevitele nem növeli a koleszterinszintet, éppen ellenkezőleg, csökkenti, és fokozza a zsíranyagcserét, pontosan emiatt kiemelkedő jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az omega-3 zsírsav legnagyobb mennyiségben a halakban fordul elő. Azokban az országokban például, ahol magas a halfogyasztás, kevesebb a cukorbetegség, alacsonyabb a gyulladásos és allergiás megbetegedések száma. Hazánkban az alacsony mértékű halfogyasztás is hozzájárul ahhoz, hogy ez a fontos zsírsav nem elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, alternatívát erre a kender olaj fogyasztása jelent.